fbpx

Πάσχα στην Κέρκυρα

Το Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα με ιδιαίτερο σεβασμό. Στην Κέρκυρα όμως, ο εορτασμός του Πάσχα ξεχωρίζει. Στην Κέρκυρα ονομάζεται Λαμπρή ή Λαμπριά για να εκφραστεί η λαμπρότητα της ημέρας. Τα ιδιαίτερα τοπικά ήθη και έθιμα κάνουν την Κέρκυρα μοναδική το Πάσχα και αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Το Πάσχα στην Κέρκυρα αποτελεί πράγματι μια ξεχωριστή εμπειρία.

Το ξενοδοχείο Bella Vista βρίσκεται στις όμορφες παραλιακές Μπενίτσες, μόλις 12 χμ νότια από την πόλη της Κέρκυρας. Υπάρχει τακτική αστική συγκοινωνία και η στάση βρίσκεται στα 30μ από το ξενοδοχείο. Το Bella Vista hotel αποτελεί εξαιρετική επιλογή για Πάσχα στη Κέρκυρα, με οικονομική προσιτή διαμονή κοντά στη χώρα και τις εκδηλώσεις του Πάσχα στην Κέρκυρα. Νηστίσιμες επιλογές παρέχονται στο μπουφέ του πρωινού πριν και το Μεγάλο Σαββάτο και πασχαλινό πρωινό την Κυριακή του Πάσχα. Προτείνουμε να επιβεβαιώσετε όσο πιο σύντομα είναι δυνατό λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης. Ελπίζουμε να έχουμε την χαρά να μας επισκεφθείτε για Πάσχα στην Κέρκυρα.

Κυριακή των Βαίων

Κυριακή του Πάσχα, γίνεται η περιφορά της Ανάστασης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με Φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους και χορωδίες. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τελείται η Ακολουθία της Αγάπης.

Μεγάλη Δευτέρα

H μυρωδιά της ‘Φογάτσας’, του μαντολάτου και της ‘Κολομπίνας’ διαχέει την Κέρκυρα. Το απόγευμα όλες οι εκκλησίες της Κέρκυρας τελούν τη Θεία Λειτουργία.

Μεγάλη Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη

Μεγάλη Τρίτη ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής και το βράδυ στο Περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων της Κέρκυρας διοργανώνεται μουσική ποιητική Βραδιά με θέμα “Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση”.

Μεγάλη Τετάρτη οι εκκλησίες γεμίζουν με πιστούς για τα Ευχέλαια και το βράδυ στο Κερκυραϊκό Δημοτικό Θέατρο υπάρχει Εκκλησιαστική Μουσική και Μεγαλοβδομαδιάτικες Μελωδίες, που προσεγγίζουν το Θείο Δράμα.

Μεγάλη Πέμπτη είναι η ακολουθία των Αγίων Παθών όπου ψάλλονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια. Στο Duomo, την Καθολική Μητρόπολη στην Πλατεία Δημαρχείου, ανάβουν 12 κεριά και σβήνουν από ένα κερί όταν τελειώνει η ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου. Την ίδια μέρα βάφονται τα κόκκινα αυγά, σύμβολο ανανέωσης ζωής και φύσης.

Μεγάλη Παρασκευή

Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται περιφορά των επιταφίων. Κάθε Επιτάφιος συνοδεύεται από το “κόρο” (χορωδία), μια Φιλαρμονική, “τόρτσες” (μεγάλα κεριά), “μανουάλια” (βενετσιάνικα φανάρια), “σκόλες” (λάβαρα) και φλάμπουρα. Η Παλαιά Φιλαρμονική (κόκκινη) παίζει το Adagio του Albinoni , η “Μάντζαρος” (μπλε) την Marcia Funebre του G.Verdi και η “Καποδίστριας” την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin. Στις 16.00 ξεκινά ο Επιτάφιος από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο και στις 21.00 ξεκινά ο πιο επιβλητικός Επιτάφιος από όλους, της Μητρόπολης. Οι φιλαρμονικές της Κέρκυρας συνοδεύουν τον Επιτάφιο της Μητρόπολης μαζί με πλήθος κόσμου και τις αρχές του νησιού.

Μεγάλο Σάββατο

Η μέρα ξεκινάει στις 6:00 το πρωί στην εκκλησία της Παναγίας όπου γίνεται αναπαράσταση του σεισμού. Στις 9:00 ξεκινά ο Επιτάφιος του Αγίου Σπυρίδωνα με κατεύθυνση το κέντρο της παλιάς πόλης της Κέρκυρας.

Στις 11.00 το πρωί γίνεται η Πρώτη Ανάσταση. Όταν τελειώσει η Θεία Λειτουργία από την εκκλησία της Μητρόπολης τότε όλες οι καμπάνες των άλλων εκκλησιών αρχίζουν να χτυπάνε και από τα σπίτια πέφτουν οι ‘μπότηδες’ (πήλινα κανάτια) γεμάτα νερό. Το έθιμο αυτό είναι επιρροή από τους Ενετούς, που συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια. Μια άλλη εκδοχή δίνει στο έθιμο ειδωλολατρική προέλευση.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η Αναστάσιμη Ακολουθία τελείται στο πάρκο της Πάνω Πλατείας ( στην πλατεία Εσπιανάδα ). Η Ανάσταση γίνεται με φιλαρμονικές, βεγγαλικά και πυροτεχνήματα. Οι Κερκυραίοι τρώνε τσιλίχουρδα ( τοπική μαγειρίτσα ), κόκκινα αυγά, φογάτσες, κολομπίνες (βενετσιάνικης προέλευσης χριστόψωμα σε σχήμα περιστεριού) και κρασί.

Κυριακή του Πάσχα

Κυριακή του Πάσχα, γίνεται η περιφορά της Ανάστασης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με Φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους και χορωδίες. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τελείται η Ακολουθία της Αγάπης.

Στην Κέρκυρα το σούβλισμα του αρνιού δεν αποτελεί μέρος της παράδοσης, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα, οι Κερκυραίοι τρώνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά, και συνήθως αφήνουν το αρνί για την δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Πάσχα στις Μπενίτσες

Οι Μπενίτσες είναι ένα παραλιακό χωριό 12 μόλις χλμ νότια της πόλης, που έγινε γνωστό απο το ομώνυμο τραγούδι της Ρένας Βλαχοπούλου στην ταινία ‘Η κόμισσα της Κέρκυρας’. Η Μπενίτσα διαθέτει ακόμη «…τα ψάρια τα πιο φρέσκα…» ως παραδοσιακό ψαράδικο χωριό αλλά διαθέτει επίσης και ιδανική οικονομική επιλογή για διαμονή το Πάσχα στην Κέρκυρα. Υπάρχουν ξενοδοχεία με οικονομικές τιμές, χαμηλότερες από το κέντρο της πόλης.

Η εβδομάδα του Πάσχα στις Μπενίτσες έχει ως ακολούθως.

Μεγάλη Πέμπτη

Την Μεγάλη Πέμπτη ψάλλεται η ακολουθία των Αγίων Παθών στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο κέντρο του χωριού.

Μεγάλη Παρασκευή

Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί τελείται λειτουργία και στολίζεται ο επιτάφιος από τους κατοίκους του χωριού. Το απόγευμα γίνεται η περιφορά του επιταφίου στα δρομάκια της Μπενίτσας με την συνοδία πιστών.

Μεγάλο Σάββατο

Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί τελείται λειτουργία και στολίζεται ο επιτάφιος από τους κατοίκους του χωριού. Το απόγευμα γίνεται η περιφορά του επιταφίου στα δρομάκια της Μπενίτσας με την συνοδία πιστών.

Κυριακή του Πάσχα, γίνεται η Θεία λειτουργία στην εκκλησία και περιφορά της Ανάστασης στα δρομάκια της Μπενίτσας με συνοδεία Φιλαρμονικής. Τα εστιατόρια στις Μπενίτσες παραμένουν ανοικτά, προσφέροντας Πασχαλινό μενού.

Οι Μπενίτσες προσφέρουν εξαιρετική οικονομική επιλογή για Πάσχα στην Κέρκυρα, κοντά στην χώρα. Τα Κερκυραϊκά ήθη και τα έθιμα του Πάσχα διατηρούνται στις Μπενίτσες με την συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών. Το ξενοδοχείο Bella Vista hotel προσφέρει διαμονή και δωμάτια σε προσιτές τιμές με άψογη εξυπηρέτηση. Ελπίζουμε να μας προτιμήσετε για το Πάσχα στην Κέρκυρα!

Κυριακή του Πάσχα