fbpx

Θρησκευτικότητα στην Κέρκυρα

Θρησκεία στην Κέρκυρα

Η πλειοψηφία των Κερκυραίων είναι Χριστιανοί ορθόδοξοι, ακολουθώντας την επίσημη θρησκεία της Ελλάδας. Στην Κέρκυρα υπάρχει επίσης Καθολική εκκλησία (Duomo), Αγγλικανική, Προτεσταντική και Εβραϊκή συναγωγή.

Άγιος Σπυρίδων – Ο Πολιούχος του νησιού

Ο Άγιος Σπυρίδων(270-348) είναι αναγνωρισμένος Άγιος όχι μόνο από τον ορθόδοξο αλλά και από τον καθολικό κόσμο. Ο Σπυρίδων γεννήθηκε και εργάστηκε ως βοσκός στην Κύπρο και ήταν γνωστός για την πίστη του. Παντρεύτηκε και απέκτησε μία κόρη την Ειρήνη. Μετά τον θάνατο της γυναίκας του ο Σπυρίδων έγινε μοναχός ενώ η κόρη του μόνασε και η ίδια. Τελικά ο Σπυρίδων έγινε επίσκοπος και πήρε μέρος στο πρώτο οικουμενικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Νίκαια (325), όπου ήταν υπεύθυνος να αντικρούει τα θεολογικά θεωρήματα του Άριου και των ακολουθών του. Ο Σπυρίδων διώχτηκε από τον Αυτοκράτορα Μάξιμο, αλλά πέθανε ήρεμα σε μεγάλη ηλικία.

Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα – Τηλ. : +30 26610 39779 / 33059

Ιστορία του Αγίου Σπυρίδωνα

Ο Άγιος Σπυρίδων ( 270-348 ) γεννήθηκε στην Τρεμιθούντα της Κύπρου το 270 μ.Χ. Ήταν γιος φτωχής οικογένειας χωρίς επίσημη εκπαίδευση και ζούσε ως βοσκός . Μετά το θάνατο της αγαπημένης συζύγου του, αφιερώθηκε στην εκκλησία , και τελικά αναδείχθηκε σε Επίσκοπος Τρεμιθούντας . Πήρε μέρος στην Α Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας και κατά τη διάρκεια των διωγμών, συνελήφθη και εξορίστηκε . Έζησε το υπόλοιπο της ζωής του στη Κύπρο όπου συνέχισε να κάνει θαύματα μέχρι το θάνατό του το 348.

Όταν οι Σαρακηνοί κατέλαβαν την Κύπρο , οι κάτοικοι άνοιξαν τον τάφο του προκειμένου να μεταφερθούν τα ιερά οστά στην Κωνσταντινούπολη . Κατά την εκταφή και προς έκπληξη όλων διαπίστωσαν ότι το σώμα του Αγίου Σπυρίδωνα παρέμεινε άθικτο , και άρωμα του βασιλικού προερχόταν από αυτό. Όλα αυτά θεωρήθηκαν σημάδια της αγιοσύνης του.

Όταν η Κωνσταντινούπολη κατακτήθηκε το 1453 , ένας Κερκυραίος πρεσβύτερος έφερε το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα. Όταν ο γέροντας πέθανε , τα τρία παιδιά του κληρονόμησαν το ιερό κειμήλιο. Τα ιερά λείψανα τελικά τοποθετήθηκαν σε ιδιωτική εκκλησία και ο Άγιος στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη σημερινή του εκκλησία.

Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι ο Σπυρίδων ήταν ένας άγιος άνθρωπος όπου η παρουσία του παραμένει συνέχεια στο νησί . Πιστεύεται ότι ο Άγιος Σπυρίδων παρακολουθεί τους Κερκυραίους και τους προστατεύει . Πιστεύεται ότι ο Άγιος έδιωξε τους Τούρκους από το νησί και έσωσε το λαό από τη χολέρα. Οι διακοσμημένες παντόφλες που υπάρχουν στο λείψανο του Άγιου Σπυρίδωνα συμβολίζουν την ιδέα να μπορεί να περπατήσει δίπλα τους ανθρώπους σαν ένας παντοδύναμος προστάτης . Το λείψανο του δεξιού του χεριού βρίσκεται στη Ρώμη.

Τα λείψανα του Αγίου Σπυρίδωνα περιφέρονται σ τις λιτανείες την Κυριακή των Βαΐων και άλλες ειδικές περιπτώσεις για προσκύνημα. Οι φιλαρμονικές της Κέρκυρας συνοδεύουν τις λιτανείες και όλες τις εθιμοτυπικές εκδηλώσεις.

Θαύματα του Αγίου Σπυρίδωνα

Είναι ο Άγιος της αγγειοπλαστικής αλλά και του νησιού της Κέρκυρας. «Άγιος Σπυρίδωνας, ο προστάτης της πόλης» ο οποίος εκδίωξε την πανώλη από το νησί. Οι πιστοί θεωρούν πως καθώς η πανώλη έφευγε γρατσούνισε ένα βράχο στο παλαιό φρούριο για να δείξει πως εκδιώχθηκε. Αυτή η γρατζουνιά είναι μέχρι και σήμερα ορατή.

Πιστεύεται πως ο Άγιος Σπυρίδωνας έσωσε το νησί από τη δεύτερη σημαντικότερη πολιορκία η όποια συνέβη το 1716. Εκείνη τη περίοδο ο Τουρκικός στρατός και η ναυτική δύναμη με ηγέτη τον Σουλτάνο Αχμέτ ΙΙΙ έφτασαν στο Βουθρωτό απέναντι από την Κέρκυρα. Στις 8 Ιουλίου ο τουρκικός στόλος αποβιβάστηκε στην Κέρκυρα από το Βουθρωτό με 33,000 άνδρες και κατέκτησαν την παραλία του Ύψου. Την ίδια μέρα ο ενετικός στόλος αντιμετώπισε τον Τουρκικό στόλο στην Κέρκυρα και τους νίκησε στην επερχόμενη ναυμαχία. Στις 19 Ιουλίου ο τουρκικός στρατός έφτασε στους πρόποδες του νησιού και πολιόρκησε τη πόλη. Μετά από συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να σταματήσουν την πολιορκία η οποία κράτησε 22 μέρες. Υπήρξαν έντονες φήμες ότι στρατιώτες είδαν τον Άγιο Σπυρίδωνα να τους απειλεί και αυξήθηκε ο πανικός τους . Αυτή η νίκη επί των Τούρκων αποδόθηκε όχι μόνο στην ηγεσία του κόμη Schulenburg αλλά και στη θαυματουργή παρέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνα.

Αναγνωρίζοντας το ρόλο του Αγίου Σπυρίδωνα στην υπεράσπιση του νησιού, η Βενετία νομοθέτησε την ετήσια «Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα» στις 11 Αυγούστου προς τιμή του. Ημέρα της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα είναι η 12 Δεκεμβρίου. Για τις Ανατολικές Εκκλησίες που ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο 12 Δεκεμβρίου πέφτει στις 25 Δεκεμβρίου.

Λιτανείες της Κέρκυρας

Απρίλιος – Κυριακή των Βαΐων – προς τιμή και ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού το 1630 από την πανούκλα. Τα λείψανα του Αγίου περιφέρονται στα δρομάκια της πόλης με συνοδεία των φιλαρμονικών του νησιού. Η πομπή ξεκινά από την εκκλησία του Αγίου στις 11 το πρωί και ακολουθεί τα τείχη της παλιάς πόλης, από τα οποία ο Άγιος έδιωξε την ασθένεια.

Απρίλιος – Κυριακή του Πάσχα – Η δεύτερη και αρχαιότερη λιτανεία η οποία καθιερώθηκε το 1550 προς τιμή της ανακούφιση του νησί από το λιμό. Η Λιτανεία εθιμοτυπικά γίνεται το Μεγάλο Σάββατο, 9 το πρωί.

1η Κυριακή του Νοεμβρίου – Η τρίτη Λιτανεία αφιερωμένη στη διάσωση του νησιού από την πανούκλα το 1673. Κάθε πρωτοκύριακο του Νοεμβρίου.

11η Αυγούστου – Η τέταρτη λιτανεία γίνεται σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από τους Τούρκους μετά την πολύμηνη πολιορκία του 1716.

Εκκλησία Αγίας Μαρίνας στο χωριό Μπενίτσες

Η Αγία Μαρίνα είναι η πολιούχος του χωριού Μπενίτσες και στην ομώνυμη εκκλησία τελείται θεία λειτουργία κάθε Κυριακή. Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας είναι χτισμένη στις όχθες από το ρυάκι που διαπερνά το παλιό χωριό. Πραγματοποιούνται ετήσιες γιορτές και πανηγύρια και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην τοπική κουλτούρα του χωριού.

Ελπίζουμε ότι με την ιστοσελίδα μας, δώσαμε χρήσιμες πληροφορίες για τις εκκλησίες στην Κέρκυρα και θα μπορέσετε να απολαύσετε προσωπικά τα αξιοθέατα και εκδηλώσεις της θρησκευτικής Κέρκυρας. Στο ξενοδοχείο Bella Vista στις Μπενίτσες προσφέρουμε διαμονή δίπλα στη θάλασσα, σε ήρεμο χαλαρωτικό περιβάλλον με εύκολη πρόσβαση στην πόλη της Κέρκυρας και τις εκκλησίες της.

Καθολική Κέρκυρα

Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό των Καθολικών στην Κέρκυρα ( 4 % ), οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την Μάλτα , αλλά και από Ιταλία και Αγγλία . Η Καθολική Αρχιεπισκοπή ιδρύθηκε στην Κέρκυρα το 1310 από τον Κάρολο του Ανζού , και έχει διατηρήσει σταθερή παρουσία στο νησί από τότε . Σήμερα η καθολική κοινότητα αποτελείται από περίπου 3500 άτομα , ( κυρίως καταγωγής Μάλτας ) που ζουν σχεδόν αποκλειστικά στην πόλη και ζουν αρμονικά με όλο τον πληθυσμό. Υπάρχει φιλανθρωπικό έργο και προσφέρουν ένα από τα καλύτερα γηροκομεία στο νησί.

Μέχρι το 1923 οι δύο κοινότητες γιόρταζαν το Πάσχα μαζί αλλά μετά την υιοθέτηση του Γρηγοριανού ημερολογίου οι εορτασμοί διαχωρίζονται ως ημερομηνίες του Πάσχα δεν συμπίπτουν πάντα . Το 1964 ο Καθολικός Επίσκοπος υπέβαλε αίτηση προς την Αγία Έδρα του Βατικανού ζητώντας το Πάσχα στην Κέρκυρα να μπορεί να εορτάζεται από κοινού. Η άδεια αυτή εγκρίθηκε από τον Πάπα καθώς και εγκρίθηκε και από άλλες καθολικές επισκοπές. Κατ ‘εξαίρεση λοιπόν στην Κέρκυρα η Καθολική Κυριακή του Πάσχα εορτάζεται τις ίδιες ημερομηνίες με τους Ορθόδοξους.

Εβραϊκή Κέρκυρα

Η Εβραϊκή Συναγωγή χτίστηκε κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα σε ενετικό αρχιτεκτονικό ρυθμό. Είναι η μόνη συναγωγή που παραμένει στο νησί από τις τρεις που υπήρχαν στο νησί πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Συντηρείται από τη εβραϊκή κοινότητα της Κέρκυρας σε καλή κατάσταση.

Το εβραϊκό νεκροταφείο της Κέρκυρας περιέχει επιτύμβιες στήλες ιστορικού ενδιαφέροντος. Το κοιμητήριο βρίσκεται στην περιοχή “Κεφαλομάντουκο” , δίπλα στο νεκροταφείο των Καθολικών. Τόσο η Εβραϊκή συναγωγή όσο και το νεκροταφείο έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο ιστορικών μνημείων της UNESCO.

Αγγλικό νεκροταφείο

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Κέρκυρα χρησιμοποιήθηκε ως βρετανική και Αμερικανική ναυτική βάση. Το Βρετανικό νεκροταφείο της Κέρκυρας δημιουργήθηκε το 1814, και φιλοξενεί τάφους στρατιωτών από τον Α Παγκόσμιο πόλεμο. Το νεκροταφείο βρίσκεται στα νότια της παλιάς πόλης και περιβάλλεται από κήπους.