fbpx

Μπενίτσες Κέρκυρα

Καλως ήλθατε στις Μπενίτσες

Σας καλωσορίζουμε στο παραλιακό χωριό Μπενίτσες στην Κέρκυρα. Οι Μπενίτσες είναι ένα γραφικό ψαράδικο χωριό το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του νησιού της Κέρκυρας, 12 μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Οι Μπενίτσες έγιναν γνωστές, στο ευρύ κοινό από το τραγούδι της Ρένα Βλαχοπούλου στην ταινία ‘ Η Κόμισσα της Κέρκυρας’ (1972).
Μπενίτσες

Οι Μπενίτσες πράγματι διαθέτουν υπέροχο συνδυασμό παραλίας και βουνού, παλιού και καινούργιου, μοντέρνου και παραδοσιακού. Το χωριό προσφέρει ήρεμες και οικονομικές διακοπές με ποικιλία από ταβέρνες και καφετέριες κατά μήκος της παραλίας. Ο συνδυασμός της παράδοσης με την πολιτισμική ζωή κάνουν τις Μπενίτσες ιδανική βάση για εξερεύνηση της πανέμορφης Κέρκυρας.

Η τοπική κοινωνία είναι φιλική και εξοικειωμένη με διαφορετικές κουλτούρες. Η κοινωνία των Μπενιτσών είναι κατά παράδοση πατροπαράδοτη, συνηθισμένη να δέχεται βιώνει και εξελίσσεται με τουρίστες. Οι ντόπιοι είναι εγκάρδιοι με τους επισκέπτες, ιδιαίτερα με τους επισκέπτες που δείχνουν σεβασμό στις παραδοσιακές αξίες του χωριού και εκτιμούν την οικογενειακή κοινότητα των Μπενιτσών.

Με την ιστοσελίδα αυτή ελπίζουμε να σας ελκύσουμε στο παραλιακό χωριό Μπενίτσα καθώς και τα μέρη και εκδηλώσεις της περιοχής που αξίζει να δει κανείς. Ευελπιστούμε να σας δελεάσουμε να επισκεφτείτε το νησί και ελπίζουμε να επιλέξετε το ξενοδοχείο μας για την διαμονή σας στην Κέρκυρα!

Η ιστορία της Μπενίτσας

Η Μπενίτσα αναφέρεται σε κείμενα από τον 13ο αιώνα ως ψαράδικο χωριό.

Οι πηγές του νερού που ξεκινούν από το βουνό και τα χωριά των Αγίων Δέκα και του Σταυρού, ενώνονται σε 2 μικρά ποτάμια δίνοντας στην περιοχή το όνομα Πινίσσε (που προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ‘Πίνιο’) = Πινίτσε = Μπενίτσες.
Μπενίτσες

Η φυσική ομορφιά της Μπενίτσας έχει προσελκύσει τουρισμό από τις αρχές του αιώνα. Τα τελευταία 30 χρόνια ο τουρισμός έχει σχεδόν αντικαταστήσει κάθε είδους εναλλακτική ενασχόληση και αποτελεί τη μοναδική ασχολία των κατοίκων κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Οι Μπενίτσες πρωτο-ανακαλύφθηκαν από Βρετανούς τουριστικούς πράκτορες κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Οι δεκαετίες του 1970 και κυρίως του 1980 έφεραν στις Μπενίτσες μαζικό νεανικό τουρισμό. Ο τουρισμός απέφερε σημαντικό εισόδημα στο μικρό χωριό, μαζί με σοκ κουλτούρας. Τα μπαρ στις Μπενίτσες έγιναν πολύ γρήγορα γνωστά για το ολονύκτιο γλέντι σε συνδυασμό με ποτό, την δεκαετία του 1980.

Η τοπική κοινωνία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισε να επιδρά σε αυτό το είδος τουρισμού. Αποτέλεσμα ήταν η σταδιακή του αποχώρηση κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ακόμη και σήμερα, υπάρχουν απομεινάρια των μπαρ του 1980 στην παραλία όπου κάποιοι αναπολούν και οι περισσότεροι απεχθάνονται…

Οι Μπενίτσες σήμερα

Η Μπενίτσα σήμερα δεν αποτελεί πόλο έλξης νεαρών Βρετανών αλλά παραμένει πόλος έλξης για διεθνής τουρίστες. Οι Μπενίτσες προσφέρουν ποικιλία τουριστικής ψυχαγωγίας, χαλάρωσης και εμπειρίας.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας το χωριό παραμένει ένα χωριό με καφετέριες και ψαράδες που πουλούν την καθημερινή ψαριά. Κατά την διάρκεια του απογεύματος και βράδυ οι ταβέρνες και τα εστιατόρια σερβίρουν γευστικές Κερκυραϊκές σπεσιαλιτέ με ψάρια από την θάλασσα των Μπενιτσών . Η αγορά διαθέτει μαγαζάκια με αναμνηστικά από την Κέρκυρα σε πολύ καλές τιμές, φθηνότερες από το κέντρο της πόλης της Κέρκυρας.

Το παλιό χωριό είναι παραδοσιακό με στυλ και γλυκύτητα. Η φύση είναι καταπράσινη και υπάρχουν μονοπάτια και δρομάκια κατάλληλα για περπάτημα, τρέξιμο και ποδήλατο. Οι Μπενίτσες είναι ιδανικές για βόλτες στο λιμάνι, περπάτημα στις πηγές της Μπενίτσας και επίσκεψη στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής με την υπέροχη θέα. Υπάρχουν μονοπάτια που οδηγούν στο βουνό, στα παραδοσιακά χωριά Άγιοι Δέκα και Σταυρός. Στην κορυφή του βουνού υπάρχει η εκκλησία των Αγίων Δέκα και το μοναστήρι του Αη Λιά με την καταπληκτική θέα προς την ανατολική και δυτική μεριά του νησιού.

Το ξενοδοχείο Bella Vista οργανώνει περιπάτους στο βουνό και δίνει τοπικούς χάρτες με τους δρόμους και μονοπάτια για το βουνό.

Τουρισμός

Μπενίτσες και υπεύθυνος τουρισμός

Η αλλαγή της φύσης του τουρισμού του 1980 ήταν απαραίτητη για να γίνει το τουριστικό προϊόν καλύτερο τόσο για τους τουρίστες όσο και για την τοπική κοινωνία. Οι Μπενίτσες συνεχώς προσπαθούν να βελτιώσουν την ποιότητα της περιοχής ώστε να δίνουν θετικές εμπειρίες στους επισκέπτες και στους ντόπιους. Στις Μπενίτσες οι τουρίστες έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τον Κερκυραϊκό τρόπο ζωής.

Παραλία με Γαλάζια Σημαία

Η "Γαλάζια Σημαία"

αποτελεί σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 41 χώρες σήμερα και απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς.

Η Παραλία των Μπενιτσών

είναι βραβευμένη με την Γαλάζια Σημαία. Η παραλία διαθέτει αμμοχάλικο, κάποια σημεία με άμμο και βραχάκια. Οι καφετέριες προσφέρουν ξαπλώστρες και ομπρέλες δωρεάν συνήθως, όταν οι πελάτες πάρουν ποτά από το μαγαζί. Προσφέρονται θαλάσσια σπορ και υπάρχει ναυαγοσώστης στην κεντρική παραλία.

Αξιοθέατα και τι να κάνετε στις Μπενίτσες

Οι Μπενίτσες προσφέρουν την ευκαιρία για αρκετές δραστηριότητες κατά την διάρκεια των διακοπών. Εκτός από τον ήλιο και θάλασσα οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τα αξιοθέατα της περιοχής, σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο.
Μπενίτσες

Τα πιο δημοφιλή αξιοθέτα των Μπενιτσών είναι :

Εκδηλώσεις στις Μπενίτσες

5 Ιουνίου: Αχίλλειος Αγώνας Δρόμου

διοργανώνεται κάθε χρόνο με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων μαραθωνοδρόμων με σκοπό να αναπτυχθούν αθλητικά κίνητρα. Η διαδρομή περνάει από γραφικά χωριά της μέσης Κέρκυρας και οι μαραθωνοδρόμοι τερματίζουν στις Μπενίτσες όπου και γίνεται η βράβευση των νικητών. Το φολκλορικό χορευτικό των Μπενιτσών παρουσιάζει τοπικούς χορούς και ο αγώνας αποτελεί μια γιορτή άθλησης και τοπικής κουλτούρας.

21-22 Ιουνίου: Οι Λαμπατίνες του Αη Γιάννη

Κάθε χρόνο γύρω στις 22 Ιουνίου στις Μπενίτσες γιορτάζονται οι Λαμπατίνες του Αη Γιάννη, έθιμο με τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων. Το συγκεκριμένο έθιμο έχει αρχαιοελληνικές ρίζες αφού μαζί με τον Αη Γιάννη, υποσυνείδητα λατρεύεται και ο ήλιος των θερινών τροπών (το θερινό ηλιοτρόπιο). Συμβολικά, οι φωτιές που ανάβουν είναι τρεις, στη σειρά, τις οποίες πρέπει να πηδήσουν τρεις φορές. Η γιορτή συνοδεύετε από την τοπική ορχήστρα με λαϊκά τραγούδια, χορούς από το φολκλορικό συγκρότημα της Μπενίτσας, ψητά και φαγητό από τον τοπικό σύλλογο και συμμετοχή του ντόπιου πληθυσμού και τουριστών.

16 – 17 Ιουλίου: Το Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας

αποτελεί την πιο σημαντική εκδήλωση της Μπενίτσας. Η Αγία Μαρίνα είναι η προστάτιδα του χωριού και οι εορτασμοί διαρκούν δύο μέρες. Οι ντόπιοι στολίζουν την εκκλησία, η εκκλησία μοιράζει άρτο στους πιστούς και επισκέπτες, το φολκλορικό τμήμα του χωριού χορεύει με παραδοσιακές στολές, παζάρι οργανώνεται, φαγητό και ψητά διατείθονται για όλους, με λίγα λόγια ένα κλασσικό Ελληνικό πανηγύρι. Τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες βρίσκουν την ευκαιρία να συναντηθούν πολιτισμικά και ανθρώπινα σε μια παραδοσιακή λαϊκή γιορτή.

25 - 26 Ιουλίου:Εορτασμός στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής

Οι ντόπιοι μαζεύονται στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στην Μπενίτσα που διαθέτει την πηγή με το μεταλλικό / ιερό νερό. Στολίζουν το μοναστήρι όπου και στην συνέχεια ο εορτασμός συνεχίζεται με φαγητό και μουσική. Η θέα της διαδρομής προς το μοναστήρι είναι μαγευτική, από τις καλύτερες στην περιοχή.

Αύγουστος: Η γιορτή της σαρδέλας

είναι μια γιορτή που αναδεικνύει και υπενθυμίζει το στενό δέσιμο της Μπενίτσας με την θάλασσα και αλιεία. Η εκδήλωση γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο και οι ντόπιοι και επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μία όμορφη βραδιά με ψητή σαρδέλα και μουσική.

Πισίνα Barracuda

Η προτεινόμενη πισίνα βρίσκεται στα 50 μέτρα από το ξενοδοχείο Bella Vista σε ένα ήρεμο και καταπράσινο περιβάλλον. Την πισίνα διαχειρίζονται οι αδελφές Έλλη και Μαρίνα με την βοήθεια της οικογένειας. Με μικρή χρέωση για είσοδο διατίθεται ομπρέλα και ξαπλώστρα. Υπάρχουν επίσης και άλλες πισίνες τόσο κοντά στο ξενοδοχείο όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Οικογενειακές διακοπές στις Μπενίτσες

Η Μπενίτσα αποτελεί ιδανικό προορισμό για οικογένειες . Το χωριό διαθέτει παιδική χαρά και κεντρική πλατεία όπου συναντώνται τα παιδιά για να παίξουν. Το μουσείο Θαλάσσης της Κέρκυρας είναι ένα μέρος που ελκύει οικογένειες ιδιαιτέρως τα παιδιά και τους επισκέπτες γενικά. Οι Μπενίτσες παραμένουν ασφαλής τουριστικός προορισμός όπου οι κάτοικοι αφήνουν τα κλειδιά των σπιτιών στις πόρτες ή ακόμη και τις πόρτες ανοιχτές.

Αστικό ΚΤΕΛ στις Μπενίτσες

Το αστικό λεωφορείο νούμερο 6 συνδέει τακτικά τις Μπενίτσες με την Κέρκυρα, ανά μία περίπου ώρα. Η διαδρομή Μπενίτσες – Κέρκυρα διαρκεί γύρω στα 20 λεπτά. Υπεραστικά λεωφορεία περνούν από το χωριό συνδέοντας τακτικά τις Μπενίτσες με την Νότια Κέρκυρα.

Ελπίζουμε τώρα που ενημερωθήκατε πιο αναλυτικά για τις Μπενίτσες να μας προτιμήσετε. Οι Μπενίτσες προσφέρουν όμορφο φυσικό πολιτιστικό περιβάλλον και εκδηλώσεις που χαρακτηρίζουν το νησί των Φαιάκων. Για κρατήσεις στο ξενοδοχείο μας και πληροφορίες, τα τηλέφωνα μας βρίσκονται στην διάθεσή σας. Ελπίζουμε να διαλέξετε τις Μπενίτσες και επιλέξετε το ξενοδοχείο Bella Vista για την διαμονή σας στην Κέρκυρα!